You are hereJavaslat a békéscsabai Ó-Körös természetvédelmi területté nyilvánítására

Javaslat a békéscsabai Ó-Körös természetvédelmi területté nyilvánítására


By Lev - Posted on 30 September 2014

Az Ó-Körös Sikonynál
A Körös Klub Természet-, Környezetvédő Természetbarát Egyesület a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 22. §, 25. § (1) és (2) bekezdése alapján javaslatot tesz Békéscsaba Önkormányzata felé a békéscsabai Ó-Körös (Gerlai holtág) és az azt övező parti sáv helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítására.

A Gerlai holtág néven is ismert Ó-Körös a ma már nyílegyenesre szabályozott Fehér-Körös egykori természetes, kanyargós medre, amely parti élővilágát tekintve még őrzi az egykori növényzet egyes értékes növényfajait, élőhelyet biztosít védett állatfajok tucatjainak, és a vízfolyáshoz igazodó tanyarendszerével mutatja a régi korok tájszerkezetét. Emellett az Ó-Körös az Élővíz-csatornával a kapcsolódó Körösök rendszerén át alapját adja egy jól működő zöldfolyosó-hálózatnak. Ezek a zöldfolyosók teremtenek kapcsolatot értékes természeti területeink között, és egyben pótolhatatlan gazdasági hasznot hajtanak a mezőgazdasági területek kártevőivel táplálkozó vagy éppen a beporzást végző hasznos állatfajok élőhelyének biztosításával. A környező sűrűn lakott, illetve intenzíven hasznosított mezőgazdasági területek hatása miatt, az emberi nemtörődömség és közöny mellett ez a keskeny zöldsáv évről-évre vékonyodik és veszít gazdagságából.

A Körös Klub Egyesület észlelve a problémát és látva a lehetőséget 2014. évi terepbejárásai során feltárta a területet, különös súlyt helyezve a változások, a sérülékenység vizsgálatára. A terepen készült fotók a Természetvédelem Galériában megtekinthetőek.

Ha ezt a múltunkat őrző, nagy fajgazdagságot mutató, értékes területet az itt élők még élvezni kívánják szépsége, kirándulási, kikapcsolódási lehetőségei miatt, vagy egyszerűen csak meg kívánják őrizni gyermekeik számára, akkor most érdemes lépniük.

Tegyünk meg annyit, hogy a védetté nyilvánítással – annak ajánlásával – ráirányítjuk a figyelmet a területre, biztosítjuk annak természetvédelmi szempontból is szakszerű kezelését. Így egy hosszú távon fenntartható, a modern mezőgazdasági kultúrát is magába foglalni képes, nagy hagyományú tájhasználatot támogatunk.

Az Egyesület által 2014. szeptember 25.-én beadott javaslathoz csatoltuk az eddigi támogatók – magánszemélyek, civil szervezetek – aláírását.

Amennyiben Ön is támogatni kívánja aláírásával a fentieket és azt még nem állt módjában megtenni, úgy szándékát bátran jelezze helyi önkormányzati képviselője vagy Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata felé az alábbi elérhetőségeken:

Békéscsaba képviselő-testülete, a tagok e-mail címeivel.

Békéscsaba Polgármesteri Hivatal ingyenesen hívható Zöld vonala: 06-80/922-008

Ha úgy érzi a Körös Klub természet- és környezetvédelmi munkájában tud segíteni, csatlakozni kíván az Egyesülethez, keressen minket az Egyesület menüpont alatti elérhetőségeken.

Calendar

M T W T F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Támogatóink

pepikert.hu