You are hereFacsemeték - fűkaszák - gondatlanság

Facsemeték - fűkaszák - gondatlanság


By FGness - Posted on 17 January 2016

Sokat biciklizem Békéscsabán és Gyulán is, örömmel tapasztaltam, hogy mindkét városban egyre több a friss ültetésű fa. Ugyanakkor évek óta figyelem a fűkaszák és a fák harcát is, amiből sajnos az esetek többségében a gép kerül ki győztesen.

Sajnos sok esetben a fák nem tudnak egészségesen fejlődni a fiatal korban törzsüket ért sérülések miatt. A kaszálás során minden egyes fűszálat igyekeznek lenyírni a csemeték körül, ami során a gép a fa törzsébe is belevág, roncsolja azt. A sérülések helyet adnak a különböző, például gombás fertőzéseknek. A fák legyengülnek, egy részük túl sem éli a sérülés következményeit, helyükre – nem kevés pénzért – újat ültetnek és kezdődik minden elölről...

Ne feledjük, ezeket a fákat miattunk, emberekért ültetik, hogy környezetünk élhetőbbé váljon általuk! Közeledik a tavaszi faültetési időszak, nézzük mit tehetünk védelmük érdekében. Használhatunk védőhálót vagy kialakíthatunk olyan kaviccsal, mulccsal feltöltött tányért, ami megakadályozza a gyomosodást. A harmadik, egyben legegyszerűbb megoldás az, hogy nem kaszálunk vagy kézzel gyommentesítünk a törzs körül.

Óvjuk meg fáinkat, hogy minél tovább gyönyörködhessünk bennük!

 

A képek Békéscsabán, az Árpád soron és a Petőfi utcában készültek. Köszönet értük Tar Leventének.

Tags

Calendar

M T W T F S S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Támogatóink

pepikert.hu