You are hereBringaerőmű

Bringaerőmű


By ktibor - Posted on 28 May 2009

A Magyar Kerékpárosklub oldalán olvastam arról, hogy egy budapesti rádióállómás néhány órán keresztül olyan árammal üzemelt, amely fizikai mozgás átalakításával született. A cikk alján egy linken keresztül a technikai részletekről is olvashatunk. (A bringaerőműről szóló írást a szerkesztők írásos hozzájárulásálval közöljük, eredetiben itt található: http://greenbikesforpeace.eu/hu/node/348 Köszönjük!)

Interjú Szaszával, a bringerőmű technikai részleteiről

Mire számítottál a villanymotor generátoros üzemmódban való használatának kipróbálása előtt?
-
Tudtam, hogy működnie kell, a kipróbálás ebben csak megerősített. Arra voltam első sorban kíváncsi, hogy lassú tempónál is tud e termelni elegendő energiát ahhoz, hogy ezt némi átalakítás után akkumulátorokba lehessen tölteni.

Mik voltak a nehézségek?
-
Elsősorban az idő rövidsége volt számomra a probléma, hiszen a munkám miatt nagyon elfoglalt vagyok, nem volt könnyű beleszorítani az időmbe a dolgot. A másik apró nehézséget az első kipróbálás előtti kissé hiányos kommunikáció okozta, ami miatt a mérésen tojás alakú kerékkel kellett szegény Ádámnak megküzdenie a száz wattokért. :)

Mit jelent, hogy 350 Wattos generátor van a kerékpárban, mekkora teljesítmény nyerhető ki reálisan?
-
A generátor tekercsei és kivezetései 350 wattnyi energia folyamatos üzemben történő kinyerése esetén sem hibásodnak meg, erre van méretezve. Ezzel bőven túlméretezett a rendszer, mivel egy ember átlagosan 80-100 wattnyi energiát tud szolgáltatni kissé erőlködve, de hosszabb távon is. Rövidebb időre több száz wattnyi energiát is kibír hajtani magából egy átlagos ember, ennyi ideig tartó túlterhelést a generátor is kibír.

Mit jelent mindez a gyakorlatban, lefordítva a hétköznapi nyelvre?
-
100 wattnyi energia egy komolyabb teljesítményű laptop, kisebb hűtőszekrény, irodai számítógép, átlagos méretű LCD TV, otthoni hi-fi, 20-30 mobiltelefon egyidejű töltésére elegendő. Egy átalgos 55 amperórás autó akkumulátor kb. 7 óra alatt tölthető fel teljesen.

Milyen fejlesztések várhatóak a túráig az erőművel? Mivel lehetne tovább növelni a hatékonyságát a gépnek?
-
Két elektronika kifejlesztése és kivitelezésére fog sor kerülni. Az egyik egy szabályzó elektronika, mely az akkumulátorok optimális töltését hivatott kezelni, ezzel egybeépítve lesz megvalósítva az elektromos fékerőszabályzó, mely a bringa mozgási energiáját annak fékezésekor az akkumulátorba tölti. A kerékpár használója ezzel tudja beállítani, hogy mennyi energiát termeljen, ezáltal mennyire fékezze a generátor a tekerést. Hegymenetben felfelé teljesen kikapcsolható a rendszer, míg lefelé célszerű a maximális fékerőt, ezzel együtt a maximális töltést beállítani. A másik elektronika egy kijelző/naplózó modul, melyen nyomon követhető az aktuálisan megtermelt energia mennyisége, illetve egy pendrivera vagy egy memória kártyára tárolja a túra során termelt összes energia mennyiségét.

 

Calendar

«  

May

  »
M T W T F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Támogatóink

pepikert.hu