You are hereOdura fel!

Odura fel!


By Anonymous - Posted on 06 November 2010

Nagyon szép őszi időben, napsütésben és színpompás erdőben gyűlt össze a mai nap reggelén Pósteleken, kicsi és nagy, azzal a rendkívül komoly szándékkal, hogy a még kisebbeknek, tehát az énekesmadaraknak fészekrakó helyet, vagyis odút építsen.

Csodával határos módon sikerült a múlt héten a szükséges faanyagot, szeget, gépeket és alkatrészeket beszerezni, de ez egy másik történet, bár nagyon fontos, ugyanis e csoda nélkül ez a nap másképp alakult volna, így viszont nagyon szép lett.

Mire is való a madárodú? Ezt majd a gyerekek otthon elmondják, de két mondatban itt is elárulható. Sajnos az ember környezetpusztítása miatt egyre kevesebb a fent emlegetett színpompás erdő, amiben nagy, idős fák élnek, és amiknek odvai énekesmadarainknak otthont adhatnának. Erre a megoldás az odúbarkácsolás, amit azok az emberek művelnek, akik időt szentelnek arra, hogy az évszázados fák hiányában mégis legyen fészkelő helye a madaraknak.

E napon több mint húsz, vidám, természetszerető gyerkőc és majd ugyanennyi természetet szerető felnőtt az odúkérdés a gyakorlati részével foglalkozott.  A nap során az anyagbeszerzéskor tapasztalt csodák folytatódtak, mert egy baleset sem történt sem a munka során, sem pedig szaladgáláskor, fáramászáskor, biciklizéskor, sült tök evésekor és majomhintázáskor. A nap eredménye: egyrészt a ragyogó időben a pósteleki levegőn töltött nap már önmagában eredmény, ami reméljük, sok jókedvet hozott mindenkinek, továbbá az a harminc odú (lásd a képet), amik miatt ennyien kimozdultunk kényelmes otthonainkból a természetbe, hogy aztán majd a madaraknak is legyen kényelmes otthona (a természetben). Minden egyes „otthon” valamelyik gyerek (kis) keze munkája nyomán jött létre: a gyerekek szegeltek, csiszoltak, festettek. Egyedül a fűrészelést és a röpnyílás kifúrását, illetve a barkácsoláshoz szükséges némi előzetes tervezgetését végezte felnőtt. Mindenki jó hangulatát szinten tartotta Jutka néni főztje és süteménye, tehát a finom gyógynövénytea, a káposztásleves, és a finom sült tök, köszönjük Pasti bácsi és Erdei Lajos adományait az ebédhez!

A nap zárásaként a szokásos módon ellátogattunk a Wenckheim-kastélyba, ahol elmerengtünk, vajon milyen lehetett (anno) az élet a kastélyban, majd visszatérve megnéztük könyvekben, hogy nézett ki a kastély. A délután sok örömben részesülve, harminc odút hátrahagyva indulhattunk haza. Reméljük, lesz még ilyen napban részünk, egy biztos, a Körös Klub segít, továbbá a barkácsoláshoz alapanyag van! Szentgyörgyi Csaba

Calendar

M T W T F S S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
Add to calendar

Támogatóink

pepikert.hu