Jelenlegi helyKözhasznúsági jelentések / 2012. évi közhasznúsági jelentés

2012. évi közhasznúsági jelentés


Írta webmester - Beküldve 22 április 2013

Számviteli beszámolónk a mellékelt pdf fájlban található.

Egyesületünk feladatait a 2011. évi CLXXX. törvény rendelkezései és az adott ágazati jogszabályok szerint végzi.

Egyesületünk legfőbb tevékenysége a hosszú távú természetvédelem fejlesztése, a biodiverzitás megtartása, a tájfejlesztés, a fajmentés, az ex- és in-situ védelem, az ifjúság oktatása, a természetjárás, az egészséges életmód elterjesztése, a kutatások segítése, mindezekhez a szükséges feltételek biztosítása. Egyesületünk pályázati támogatásokkal és tagjaink áldozatos anyagi és természetbeni juttatásával, valamint sok-sok önkéntes munkával együttesen tudta végezni és fejleszteni az alapszabályában rögzített, feladatait, munkáit. Barátaink és szimpatizánsaink is tovább segítettek céljaink elérésében.

Eredményeink:

A közel 10 ha-os pósteleki Természeti Emlékpark kialakítása, fejlesztése őshonos fásszárú és lágyszárú növényfajokkal, és a vizes élőhellyel. Növénytaxonjaink száma 200–220 között mozog. Ez a munkánk ma is eredményesen folyik, de a teljes kialakulásig előreláthatóan még évtizedekre van szükség. 2012-ben 976 vendéget fogadtunk az emlékparkban és a mellette lévő kutatóházunkban.

Az emlékparkban végzett munkánk eredményeképpen a Békéscsaba Megyei Jogú Várossal kötött együttműködési megállapodás keretében a város területeinek fásításához különböző őshonos fajokból 250 db-ot adományoztunk közel 500 ezer Ft értékben.

Dombegyház község önkormányzatával történt együttműködési megállapodás kapcsán elkészítettük a községben létrehozandó őshonos fa- és cserjefajokból álló liget kialakítási és fásítási tervét adományként, majd az ősz folyamán a tőlünk vásárolt fajokkal, a mi segítségünkkel elkezdték annak kivitelezését, mely munka 2013-ban tovább folytatódik.

Kétegyháza nagyközség önkormányzatával szennyvízhálózatának bővítése érdekében kötöttünk együttműködési megállapodást a projekt keretében tett esélyegyenlőségi, fenntarthatósági vállalások teljesítésére, melynek folyamata és kommunikációja jónak mondható.

A természetvédelem neves napjaiból az alábbiakat, a következőképpen tartottuk meg:

  • Január 29-én tartottuk meg a Vizes Élőhelyek Világnapját saját vizes élőhelyünk egy részét tettük szabaddá a túlszaporodott széleslevelű gyékénytől 6 felnőtt és 16 iskolás segítségével, valamint vizeink élővilágáról tartottunk vetítőképes előadást.
  • Márciusban a Víz Világnapját kerékpáros körtúrával ünnepeltük a Békéscsaba Élővízcsatorna – Bandikafa – Cimborafa – Sikkony - Békési duzzasztó - Töltésszakadási Emlékmű – Bodoky Károly Vízügyi Múzeum – Hosszúfoki-csatorna – Tarhos – Doboz – Póstelek – Veszely - Békéscsaba útvonalon. A körtúrán 14-en vettek részt. Ezenkívül 12-en bekapcsolódtak a Békéscsabán, a Víz Világnapján megrendezett eseményekbe. A Föld Napján csemetekertünket hoztuk rendbe szintén iskolások és felnőttek segítségével elméleti és gyakorlati oktatás keretében, 26 fő részvételével.
  • A Madarak és Fák Napját már hagyományosan madárgyűrűzéssel, és az emlékpark éppen virágzó növényeinek bemutatásával tettük emlékezetessé 122 érdeklődőnek.
  • A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja tiszteletére 2 napos eseménysorozatot tartottunk a Zöld Csütörtök Természetvédő Egyesülettel, melynek keretében előadás hangzott el a Körösök vidékének természeti értékeiről, amit botanikai túra követett. Ezután az emlékpark bogarait és nappali lepkéit ismerhettük meg szakvezető segítségével, majd kora esti és éjszakai madárhangokat figyelhettünk meg. Az éjszakai fénycsapdázás, aminek a nagy pávaszem lepke volt a csúcspontja, még változatosabbá tette együttlétünket. Kora reggel madárgyűrűzési bemutató volt, amit a pósteleki kastélypark látogatása követett. Az eseménysorozaton 37 gyermek és 16 felnőtt vett részt.
  • A Környezetvédelmi Világnap tiszteletére az egyesületen belül akciót hirdettünk meg, hogy mindenki a saját portáján selejtezze ki és gyűjtse össze a feleslegessé vált holmikat és erre kérje meg szomszédait is. Így 11 család 14 szomszédjával csatlakozott felhívásunkhoz. Saját bevallásuk szerint két utánfutó papírt vittek a telephelyre, melyért még pénzt is kaptak. Továbbá 4 utánfutó szemét került a békéscsabai hulladékkezelőbe, melyből 1 az egyesület portájáról került oda.
  • A Földünkért Világnap keretében 2 db almafát ültettünk el kutatóházunk udvarán, vetítőképes előadást hallgattunk meg vadon termő gyógynövényeinkről. A hallottak után az emlékpark területén található fajokat kis sétával be is mutattuk a résztvevőknek. A téma 44 érdeklődőt vonzott Póstelekre.
  • Ünnepséggel, és munkásságát bemutató kiállítással emlékeztünk meg néhai elnökünk Boross László születésének 80., halálának 5. évfordulóján, melyen 114 fő vett részt. Az ünnepség óta, a tagság akaratából, kutatóházunk az ő nevét viseli.
  • Családi hétvégi táborainkban 42 család vett részt, közöttük 12 kisgyermekes. Biztosítottuk számukra a pici babák- és az édesanyák zavartalan pihenését, az információ átadását, gyakorlati tanácsadást, és a szabadtűzön készíthető egészséges ételek közös elkészítését.
  • Természetjáró csoportjaink 15 túrát szerveztek és vezettek az év folyamán az ország különböző területeire és a Bihar-hegységbe. Egy kisebb csoport részt vett a Gyalogtúrázók Országos Találkozóján, és a dobogókői Természetjárók Napján. A túrákon összesen 204 fő vett részt.
  • A 8 alkalommal megtartott madármegfigyelési, odú- és etetőkészítési táborunkban 72 iskolás gyermek és 6 szülő vett részt, melyeken összesen 28 db odút és 12 db etetőt készítettek, melyeknek egy része itt került kihelyezésre és ellenőrzésre, egy részét haza, illetve az iskolába vihették készítőik.

Feladataink ellátásához erkölcsi és természetbeni támogatást kaptunk a Körös-Maros Nemzeti Parktól, a Corvinus Egyetem Szarvasi Arborétumától.


Békéscsaba–Póstelek, 2013. április 18.


Vadász Csaba
elnök

Záradék:
Az Egyesület közgyűlése 2013. április 21-n a KJ 17. számú határozatával elfogadta.

CsatolmányMéret
2012kozhasznusagi.pdf532.25 kB

Naptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Támogatóink

pepikert.hu