Jelenlegi helyKözhasznúsági jelentések / 2013. évi közhasznúsági jelentés

2013. évi közhasznúsági jelentés


Írta webmester - Beküldve 01 június 2014

Körös Klub Közhasznúsági jelentése a 2013. évről

Egyesületünk feladatait a 2011. évi CLXXV. törvény rendelkezései valamint az adott ágazati törvények és jogszabályok szerint végzi. Számviteli beszámolónk az alábbi linken elérhető: http://korosklub.hu/files/OBHGEPI_PK_142_1369823026546.pdf

Egyesületünk legfőbb tevékenysége a hosszú távú természetvédelem fejlesztése, a biodiverzitás megtartása, a tájfejlesztés, a fajmentés, az ex- és in-situ védelem, az ifjúság oktatása, a természetjárás, az egészséges életmód elterjesztése, a kutatások segítése, mindezekhez a szükséges feltételek biztosítása. Egyesületünk pályázati támogatásokkal és tagjaink áldozatos anyagi és természetbeni juttatásaival, valamint sok-sok önkéntes munkával együttesen tudta végezni és fejleszteni az alapszabályában rögzített feladatait. Céljaink eléréséhez barátaink és szimpatizánsaink tovább segítették munkáinkat.

Eredményeink:

A közel 10 ha-os pósteleki Természeti Emlékpark kialakítása, fejlesztése őshonos fás- és lágyszárú növényfajokkal, és a vizes élőhellyel. Növénytaxonjaink száma 200-230 között mozog. Ez a munkánk ma is eredményesen folyik, de a teljes kialakulásig előreláthatóan még évtizedekre van szükség.

2013-ban 614 vendéget fogadtunk az emlékparkban és a mellette lévő kutatóházunkban.

Az emlékparkban végzett munkánk eredményeképpen a Békéscsaba Megyei Jogú Várossal kötött együttműködési megállapodás keretében a város területének fásításához különböző őshonos fajokból 520 db-ot biztosítottunk, mintegy 800ezer Ft értékben.

Dombegyház község önkormányzatával történt együttműködési megállapodás alapján tovább folytattuk az elmúlt évben elkezdett munkát. Az őshonos fa- és cserjefajokból álló községi liget telepítéséhez 210 db fát, és 120 db cserjét biztosítottunk.

Kétegyháza nagyközség önkormányzatával szennyvízhálózatának bővítése érdekében kötöttünk együttműködési megállapodást a projekt keretében tett esélyegyenlőségi, fenntarthatósági vállalások teljesítésére, melynek folyamata és kommunikációja jónak mondható.

A természetvédelem neves napjaiból az alábbiakat, a következőképpen tartottuk meg:

Február 2-án tartottuk a Vizes Élőhelyek Világnapját, melyen a Körösök és azok vízfolyásairól kaptunk tájékoztatást vetítőképes előadás keretében, melyet 29 fő hallgatott meg, majd saját vizes élőhelyünk egy darabkáját tettük szabaddá a széles- levelű gyékény túlszaporodásától. A munkát 2 egyesületi tagunk és 8 fős baráti társaságának köszönjük.

A Víz Világnapja tiszteletére március 23-án a Bendegúz természetjáró csoportunk 14 tagja tett kerékpáros túrát Szanazugba, a Kettős-Körös összefolyásához, majd a dobozi erdőben tett gyalogtúra közben megtekintették Sámson várát, ezután átkarikázva Gyulára úsztak egy kicsit a Várfürdő kellemes tiszta vizében.

A Föld Napját április 19-21 között 20 fős hétvégi családi táborral ünnepeltünk, melyen 20-án a Természeti Emlékparkban 8fő kb. 1 hektár területet kitisztított a betolakodó idegen fafajoktól (zöld juhar, bálványfa), majd 21-én madárgyűrűzést tartottunk, szintén az Emlékparkban, melyen a három városból (Békés, Békéscsaba, Gyula) összesen 122 fő vett részt.

A Madarak és Fák Napját, és egyben a Fák Nemzetközi Napját a Corvinus Egyetem Szarvasi Arborétumával ideiglenesen kötött megállapodás keretében az Arborétumban ünnepeltük a május 17-én megrendezett „Mamutfenyő ünnepén”, melyen egyesületünket 8 fő képviselt.

A Környezetvédelmi Világnap tiszteletére 1 hónapos akciót hirdettünk meg egyesületen belül, hogy mindenki a saját portáján selejtezze ki és gyűjtse össze a feleslegessé vált holmikat és erre kérje meg barátait és szomszédjait is, így 10 család, 6 baráti család és 16 szomszéd csatlakozott az akcióhoz, így több zsák szemét, 3 utánfutó egyéb hulladék került a telephelyre. Az egyesület székhelyére kikerült, főleg gyermekruhák, a családi táborok alkalmával gazdát cseréltek, aminek mindenki örült, de pár gyermekjáték, labda, társasjáték itt is maradt a következő táborokra.

A Földükért Világnap tiszteletére október 19-én a Gerlai óvoda játszóterének fásításához 20 db kőrisfát adományoztunk.

December 29-én a Biodiverzitás Védelmének Világnapján, többnapos ifjúsági tábor keretén belül 10 fiatalnak és 5 szülőnek mutattuk be az ex-situ fajmentést megvalósító Emlékparkunkat. A séta után vetítőképes előadás keretében mutattuk be a majd két évtizedes fejlődését.

Hétvégi családi táborainkban 8 alkalommal 33 család 153 fővel vett részt, közöttük 8 kisgyermekes. Biztosítottuk számukra a babák, a mamák és a kisgyermekek zavartalan pihenését, az információk átadását, gyakorlati tanácsadást, a szabadtűzön készíthető egészséges és a nyers ételek közös elkészítését.

A 3 alkalommal megtartott 8 napos ifjúsági és a 6 alkalommal megtartott „Természetbogarász” hétvégi táborainkban összesen 94 fő, 7-14 év közötti fiatal vett részt. Az emlékpark, és a környező erdők élővilágával ismerkedtek, madárodút és etetőt készítettek, a meglévőket kitakarították, ellenőrizték, kijavították és újakat helyeztek ki. Kerékpár és vízi túrákon vettek részt.

Természetjáró csoportjaink 12 túrát szerveztek és vezettek az év folyamán az ország különböző területeire, különböző kisebb csoport részt vett az Országos Természetbarát Találkozón, a Természetjárók Napján Dobogókőn, és az EKE Találkozón.

Feladataink ellátásához szakmai és természetbeni támogatást kaptunk a Körös –Maros Nemzeti Parktól, a Corvinus Egyetem Szarvasi Arborétumától, Békéscsaba Megyei Jogú Várostól, Dombegyház Község Önkormányzatától, a Zöld Csütörtök Természetvédő Egyesülettől.


Békéscsaba-Póstelek, 2014. május 20.


Vadász Csaba

elnök


Záradék:

Az Egyesület közgyűlése 2014. május 27-én a KJ 18 számú határozatával elfogadta
CsatolmányMéret
OBHGEPI_PK_142_1369823026546.pdf116.71 kB

Naptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Támogatóink

pepikert.hu