Jelenlegi helyAugusztus

Augusztus


Írta ktibor - Beküldve 13 szeptember 2006

Megfigyelések a növényvilágból és az állatok életéből.

A Természeti Emlékparkban több gyepes élőhelyünk van, amelyek számos szakmai feladatot adnak - jelenlegi lehetőségeinkhez képest sokkal többet. Ezzel együtt a természetes folyamatoknak köszönhetően szépen alakulnak, tehát a felügyeletnek és az apró odafigyelésnek is értéke van.

 

Az orvosi somkoró állománya idén nyárra annyira megerősödött, hogy nem kellett féltenünk a gyomoktól, ezért a fűkasza (és Laci bácsiMosolygás) elkerülte, az eredmény: a vizes élőhely csatornája mellett legalább 500 m2 összefüggő somkoró mező! Ez a gyógynövény kellemes illatú, ellenben a moly utálja, tehát vászonzacskózva a szekrényünkben ruháinkat védi.

 

Szépen szaporodik az orbáncfű, a macskagyökér több élőhelyen ugyancsak bőségesen virágzott. Egyetlen tőnyi erdei mácsonyánkat valamelyik jó erőben lévő ifjú vendégünk majdnem teljesen eltörte. A növény magához tért, és egy visszakanyarral virágot és magokat nevel(t). Kisebb csoda!

 

Augusztus 20 után megkezdődött a madarak vonulásra készülődő gyülekezése. Ezekben a napokban érkezett egy 10-15 madárból álló gyurgyalag csapat, vagy 3 napig vendégeskedtek Pósteleken! Népi nevük szerint méhészmadarak, s azért maradtak, mert egy vihar által kidöntött diófa törzsében vadméheke? darazsakat? találtak. Aztán egy kisebb lehülés útnak indította a szemre is szép csapatot.

 

Rengeteg, 20-nál is több szürke légykapó ugyancsak benézett Póstelekre, ráadásul a Körös Klubhoz:). Az irodánk ablaka előtt lévő bodzabokor és a kis meggyfa volt a bázisuk. Úgy két-három hetet időztek, mialatt érzékelhetően megritkították a legyeket; reggel hat óra körül rendszeresen épületünk ablak és rácsréseit tisztogatták, Jutka néni és Laci bácsi többször és szinte testközelből figyelte a madarakat!

Naptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Támogatóink

pepikert.hu