Jelenlegi helySzeptember

Szeptember


Írta ktibor - Beküldve 13 szeptember 2006

Néhány ősz eleji megfigyelés.

 

A növények közül most (szeptember 12-én) már/még virágzik például a sziki őszirózsa, a réti imola, a tövises iglice. Utóbbi növény a mértéktelen vegyszerezés miatt nagyon megritkult, majdnem kipusztult. A Természeti Emlékparkba magokat hoztak Laci bácsiék - az iglicék megtelepedtek, állományuk folyamatosan erősödik. Az esők után újra virágzik a réti peremis, a gilisztaűző varádics és a gyujtoványfű.

 

Augusztus második felétől tocsogós élőhelyünknél rendszeresen időznek szürke gémek (2-6 példány). Jutka néniék még szeptember elején is látták/hallották ezeket szép madarakat.

 

Az énekesek közül rendszeresen szem elé kerül a széncinege, a rozsdafarkú, a csúszka és a zöldike. További jó hír a sárgarigók határozott jelenléte, idén sok a fiatal madár, tehát sikeresen költöttek Pósteleken. Nincs mértékadó összehasonlításunk, de a Dél-Alföldön autózás közben idén meglepően sűrűn találkoztunk sárgarigókkal.

 

A fecskék szeptember 11-én elköszöntek tőlünk, másnap már egyetlen egyet sem láttunk.

 

Igen jó a madármozgás, de sajnálatos módon a technikai feladatok annyira lekötik Egyesületünk Pósteleken munkálkodó tagjait, hogy nincs idő/energia a távcsöves megfigyelésekre és a madárhatározó forgatására... Több fajunk van, amit nem sikerült azonosítani, ami azt jelenti, hogy egyre több ritka és értékes madárfaj találja alkalmasnak rövidebb-hosszabb megállóra Pósteleket és a Természeti Emlékparkot.

 

Egyik diófánk, illetve a fölhalmozott faanyag alá gyaníthatóan nyest költözött - két elpusztított patkány teteméből gondoljuk. Itt az ősz, a rágcsálók télire készülődnek, közelebb húzódnak az emberhez. Köszönjük a kisragadozó segítségétMosolygás!

 

Pósteleket nem csupán a kirándulók és a sportolók látogatják, hanem azok is, akik könnyen, látszólag emberséges módon szeretnének megszabadulni fölöslegessé vált macska- és kutyakölykeiktől. Valamikor a nyár folyamán újra megtalált minket egy kölök korban lévő, jó kiállású, zsemleszínű, keverék kiskutya. Már kezdtük megszeretni + régi házörzőink is elfogadták, amikor egy fiatal vendégünk személyében új gazdát talált magának. Bár a kiskutyát megszerettük, ő már a sokadik, akinek egyesületünk új otthont talált.

Naptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Támogatóink

pepikert.hu