Jelenlegi helySzőlő és gyümölcsös kertünk...

Szőlő és gyümölcsös kertünk...


Írta ktibor - Beküldve 14 szeptember 2006

... a sok munkának köszönhetően szépen alakul.

A Természeti Emlékparkot kiegészítendő, egy kisebb területen Boros László elnökünk irányításával őshonos szőlő-, gyümölcs- és zöldségfajtákat telepítettünk, ide csatlakozik még egy gyógynövényes kert.

Stark Adolf kertészmérnök Békéscsabán nemesítette a csabagyöngye szőlőfajtát, amely ilyenformán őshonos. A fajta nem lett népszerű, pedig igen értékes; ha oda érünk, majd bővebb anyagot teszünk honlapunkra.

A szőlőskert kialakítása néhány éve kezdődött, ma már szemre is tetszetős méretű. A csabagyöngyét a hagyományos tőkeműveléssel neveljük. A nyár közepén két komoly nehézséggel kellett megküzdenie Laci bácsinak. Az egyik egy ismeretlen rágcsáló volt, amely szinte egész üregrendszert kialakítva, a gyökereket lerágva pusztította el a telepítés közel ötödét-negyedét. Erdész barátaink segítségével, többszöri ásással az ismeretlent földikutyaként azonosítottuk. Az állat ritka és védett, ezért többféle technikával elriasztani próbáljuk - úgy néz ki, sikeresen. A másik veszélyt a peronoszpóra erőteljes támadásai jelentették. Fokozott odafigyeléssel sikerült megelőzni a nagyobb bajt. Kérdeztem Laci bácsit a távlatokról: a következő esztendőre már pici kóstoló lesz, legalább szőlőfürtök formájábanMosolygás!

Naptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Támogatóink

pepikert.hu