Jelenlegi hely2006. október első napjai

2006. október első napjai


Írta ktibor - Beküldve 05 október 2006

Ezek már őszi hírek...

Az ősz derekán járunk. Azok a madárfajok, amelyeknek már túl hűvös van, útra keltek, a maradók pedig csoportokba verődnek (szerveződnekMosolygás) készülnek a télre, s egyre közelebb merészkednek a lakott területekhez és az emberhez.

Az őszapók egy hete mozognak csoportosan (12-15 példány). A szürkebegyek reggelente rendszeresen szedegetik a bodzát, majd almával folytatják reggelijüket. Legtöbbször 1-3 madár érkezik, Jutka néninek egyszer sikerült egy nagyobb csapatot, nagyjából 10 madarat megfigyelni. Mindannyiunk örömére a csúszka könnyen és rendszeresen megfigyelhető Pósteleken, de mostanában a Körös Klubhoz is benéznekMosolygás. Széncinegékkel járnak be hozzánk, közös kedvencünk a szilva(fa). Szeptember végén többször hallottuk a csilpcsalp füzikét, legalábbis a hangjuk szokatlan már ilyenkor. Az örvösgalamb is megszólalt egyszer, elég hosszan. Szajkóékat nyáron alig láttuk, szeptember 25-től minden reggel tudatják, hogy köszönik jól vannakMosolygás.

Az ősz a Kárpát-medence minden zugában színpompás. A vénasszonyok nyara sétákra és kirándulásra csábít. Akinek sikerül néhány órára elhagyni kétségtelenül kényelmes, de ingerszegény épített otthonunkat, az olyan dolgokkal ajándékozza meg önmagát és családját, melyek mesterségesen nem pótolhatók. Amit annak gondolunk (természetfilmek, folyóiratok), az csak távoli utánzata a szépnek és a csodának, az Életnek. Bár sokféle technikai feladatunk van, néhány apróság a növényvilágból. Egy hete nyílik/virágzik a sziki őszirózsa és az aranyfürt őszirózsa. A vadszőlő pirul, a kecskerágó termése színeződik. A kőrisek és a platánok sárguló levelei csupán felvezetői annak a színpompának, amit néhány héten belül mindenhol megcsodálhatunk.

Ezúton újra jelezzük Önöknek/Nektek, hogy a Körös Klub nyitott ajtóval és barátsággal várja támogatóit és a jószándékú érdelődőket PóstelekenMosolygás! Az autót Békéscsabán/Gyulán vagy a Veszely Csárdánál letéve, az Élővíz-csatorna partján és a bevezető kövesúton végigsétálva látogassák meg a Természeti Emlékparkot! Nézzék meg, hogy éppen milyen programon munkálkodik a Körös Klub, győződjenek meg személyesen arról, hová kerül támogatásuk! Esetleg ne nézzék meg, de gyönyörködjenek a természetben - így is szívesen látjuk kedves mindannyiukatMosolygás!

Naptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Támogatóink

pepikert.hu