Jelenlegi helyA téli madáretetésről...

A téli madáretetésről...


Írta ktibor - Beküldve 08 december 2006

...különös tekintettel az enyhe időjárásra

 

A madáretetés a legnépszerűbb természetvédelmi tevékenység. Nem véletlenül, hiszen kevés odafigyeléssel, bárki segíthet tollas barátainknak, akik jelenlétükkel és csivitelésükkel igen hálásak.

 

A Körös Klub álláspontja az, hogy a szakszerű madáretetés igen fontos tevékenység és segítség a madaraknak, segíti fiataljainkat az élővilág és a természetvédelem megismerésében, az embert nemesítő tevékenységek közé tartozik. Ugyanakkor madáretetésre (azaz madáreleség rendszeres kihelyezésére) csak havas és hideg téli időben van szükség. Magyarországon ez -évszaknak megfelelő időjárás esetén- a decembertől februárig tartó időszakot jelenti. A mostani, igen enyhe, őszies időben erre még nincs szükség. A madarak természetesen megtalálják a feltöltött madáretetőket. Olyanok, mint a gyermekek: mindig tortát ennének...Mosolygás Ebben az enyhe időben a madarak könnyen hozzáférnek a természetes táplálékokhoz, nagy területeket is könnyen bejárnak, az éjszakai fagy nem fenyegeti őket. Minden segítőszándék tiszteletre méltó, de az etetéssel elvonjuk őket a nekik legjobb természetes tápláléktól. A hideg és a kemény fagyok nagyon sok kártevőt elpusztítanak. Az ember erős vegyszerezéssel is csak megközelíteni tudja a természetes folyamatok ebben is megmutatkozó erejét/bölcsességét. Az enyhe időben éppen ezért rendkívül fontos a madarak munkája, az etetéssel ettől vonjuk el figyelmüket!

 

Természetes, hogy szeretnénk segíteni a madarakat. Az etetésen kívül számos módon megtehetjük ezt:

  • A rendszeresen feltöltött etető nem csak a madaraknak kedves, hanem házi kedvenceink is könnyen oda szoknak. Ha macskánk az udvaron él, akkor biztos, hogy rátalál; ne kergessünk álmokat: házi kedvencünk ragadozó állat, s ha engedjük garázdálkodni, nagyon sok kárt tesz, ami megelőzhető! Az etetők macskák elleni védetté tétele a legfontosabb!
  • Kertünk/birtokunk használaton kívüli részébe ültessünk bodzát, galagonyát, dúsabb növésű cserjéket. A terület előkészítésén kívül még az ültetésre is alkalmas az időjárás! Egyrészt természetes megálló és búvóhelyet, nyárra pedig már táplálékforrást biztosítunk a bokrokkal-cserjékkel, másrészt egy-két éven belül fészkelőhelynek is alkalmas élőhely lesz belőle!
  • A macskamentes itatóhely kialakítása legalább olyan fontos a nyári hónapokban, mint az etetés!
  • Ha madárodut barkácsoltunk, azt már most végleges helyére függeszthetjük. A madarak megszokják, éjszakázásra igénybe veszik és tavaszra nagyobb eséllyel választják fészkelőhelyül.

Naptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Támogatóink

pepikert.hu