Jelenlegi helyBeszámoló a május 17-i Nyílt Napról

Beszámoló a május 17-i Nyílt Napról


Írta ktibor - Beküldve 27 május 2009

 

Örömmel adunk hírt legutóbbi Nyílt Napunkról, amelyet május 17-én összekötöttünk a Madarak és Fák Napjával. A napos időjárás és az érdekes program sokakat Póstelekre csalogatott, 120-nál is többen vettek részt a meghirdetett programokon.

Az első vendégek -Boldog Gusztáv (KMNP) és madarászcsoportja- fél 9 körül érkeztek, ők azonnal nekiláttak a madárbefogó hálók felállításának. Őket követték a fiatalabb madarászpalánták szüleikkel és nagyszüleikkel, velük együtt érkeztek a Béköt természetjárói, mindannyian (körülbelül 40-en) kerékpárral. Hamarosan befutottak illetve besétáltak a Lencsési Közösségi Ház természetjáró szakosztályának tagjai, akikhez a Széchenyi-ligetből jónéhányan csatlakoztak (lévén, hogy az ottani rendezvényen is megjelentünk néhány plakát formájában elhelyezett hívógatóval). Úgy saccoljuk, hogy összesen 60-an gyalogoltak az Élővíz-csatorna partján Póstelekig 10 km-t, azután pedig tovább Gerlára még 6km-t. (A Körösök Völgye Látógatóközpont városi rendezvényéhez csatlakoztunk társrendezőként, fényképes kiállítással, önálló programokkal Pósteleken.) Meglepetésként egy 8 főből álló kerékpáros csoport is meglátogatta rendezvényünket, ők a "Kétkeréken Békésben" elnevezésű kerékpáros körtúrát teljesítették. Nálunk érvényesítő bélyegeztek, megnézték a madárgyűrűzést és a gyógynövénytúrát, aztán tekertek tovább.

1. A madárgyűrűzést Boldog Gusztáv végezte. A két háló viszonylag későn került ki, ennek ellenére több fajt sikerült befogni: kék- és széncinegét, barátposzátát és egy erdei pinty családot. A madarászat mindig népszerű, Gusztinak ezúton is, mindannyiunk nevében köszönjük!

2. A gyógynövényes túrát Kertész Éva botanikus és Varga Judit vezette. Jutka néni nem csupán egyesületünk rendkívül sok munkát végző titkára, de egyik legjobb természet- és növényismerője. Az első állomás Emlékparkunk gyógynövényes kertje volt, azután következtek Emlékparkunk telepített és a természet erejéből, spontán megtelepedett növények. Legalább 50-en érdeklődő hallgatta Kertész Évát és Jutka nénit. Élve az alkalommal Vadász Csaba elnökünk bemutatta az Emlékparkot, tagjaink erőfeszítéseit az élőhelyek fejlesztésében és karbantartásában. Hogy életszerű legyen a gyógynövények alkalmazása, többféle gyógynövény teával készültünk; 25 liter biztosan elfogyott.

3. Varga Attila és Szabó Zoltán az udvaron, bográcsban, fatüzeléssel főzte az alföldi paprikás krumplit csabai kolbásszal. Aki megéhezett és aki nem:), az jóllakott, hiszen a szakácsokkal együtt a Körös Klub tagjai ugyancsak felkészültek. Köszönjük a sok finom házi süteményt, legalább 15 körösklubos önkéntes vállalt már otthonában részt a vendéglátásból. Hasonlóképpen kaptunk innivalót ajándékba, amihez természetesen egyesületünk is hozzájárult.

A programot egyesületünk saját erőből, tagjaink és barátaink felajánlásaiból, külső pénzügyi támogatás nélkül valósította meg.

Naptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Támogatóink

pepikert.hu