Jelenlegi helyKözhasznúsági jelentések / 2009. évi közhasznúsági jelentés

2009. évi közhasznúsági jelentés


Írta webmester - Beküldve 15 május 2010

KÖRÖS KLUB
 
 
Közhasznúsági jelentés
 
 

(a 2009. évi mérlegbeszámoló melléklete)

 
 
 

Egyesületünk alapszabályban megfogalmazott célja, hogy elősegítse a hosszú távú természetvédelem fejlesztését, a biodiverzitást, a fajmentést, az ex-situ és az in situ védelmet és hogy a természetjárás útján elősegítse az egészséges életmód kialakítását, elterjesztését és az ezekhez szükséges feltételek biztosítását.

 

Tevékenységünk jellegéből adódóan a fenti célok megvalósítása érdekében végzett munkánk az egész társadalom hasznára van.

 

Egyesületünk feladatait öt szakági bizottság (természetvédelmi, oktatási, táborozási, természetjáró, szervezési) valamint a Természetvédelmi Szolgálat működtetésével látja el.

 

Egyesületünk 1986-ban alakult, és 1998 január 1-től kiemelkedően közhasznú.


 
Egyesületünk 2009. évi
Közhasznúsági tevékenység összes bevétele:
3937 e Ft

Közhasznúsági tevékenység összes kiadása

3799 e Ft
eredmény:
138 e Ft
 
 
 
2009. év bevételeinek megoszlása:
Közhasznúsági tevékenység bevétele:
515 e Ft
Közhasznú célú működésre támogatás:
3422 e Ft
Bevételek összesen:
3937 e Ft
 
2009. év kiadásainak megoszlása:
Alaptevékenység kiadásai:
2205 e Ft
Bér és közteher (megbízási díj)
274 e Ft
Működési kiadások:
1320 e Ft
Kiadások összesen:
3799 e Ft
 
2009. évi támogatások megoszlása:

Pályázaton elnyert támogatás (NCA, KvVM, Wesselényi Alapítvány)

2466 e Ft

Támogatások: Békéscsaba Megyei Jogú Város, Békés Megye Önkormányzata, Saját tagok

660 e Ft
Személyi jöv. adó 1%-a:
94 e Ft
Tagdíj:
99 e Ft
Kamat:
3 e Ft

Helyi önkormányzattól kapott támogatás: 10 ha föld (bev. és kiad. elsz.)

100 e Ft
Támogatások összesen:
3422 e Ft
 


 
 A támogatásoknak köszönhetően:

-         Tovább folytattuk a természetvédelmi területek felújítását az onnan mentett fajokkal.

-         Tovább folytattuk a természetvédelmi területek rendszeres monitorozását és fajvédelmét.

-         Folytattuk a Természeti Emlékparkban az ősi tájra jellemző fő élőhely-típusok kialakítását mely a tevékenységünk meghatározó fő alapja.

-          A Természeti Emlékparkban az időszerű ápolási és kezelési munkákat a szakmai követelményeknek megfelelően végeztük el.

-         Folytattuk a régi és a rezisztens szőlőfajták felkutatását, és telepítését, különös tekintettel a Stark Adolf által Békéscsabán nemesített „Csabagyöngye” szőlő és vérvonalának leszármazottaival.

-         A KvVM „Zöld Forrás” pályázati támogatásának köszönhetően három napos szakmai továbbképzést tartottunk Békés Megye biológia tanárai részére. Az utólagos köszönések a továbbképzést igen színvonalasnak minősítették és kértek annak rendszeres, időn közötti folytatását.

-         A Víz Világnapját kerékpártúrával ünnepeltük meg a Békéscsaba - Élővíz-csatorna, Békés - Gátszakadási Emlékmű, Bodoki Vízügyi Múzeum, Hosszúfoki-csatorna, Doboz, Békéscsaba útvonalon, melyet 18 –an vettek részt.

-         Március végén szőlő és gyümölcsfametszés bemutatót tartottunk, melyen 26-an nézték és gyakorolták a tudnivalókat.  

-         Dombegyháza település önkormányzatával kötött többcélú megállapodásnak megfelelően, a KvVM „Zöld Forrás” pályázati támogatásával faunisztikai, ökológiai és botanikai kutatásokat és felméréseket készítettünk, valamint egyesületünk Pósteleki Természeti Emlékparkjában nevelt őshonos fafajokból 112 db, a Körös-Maros Nemzeti Parktól ingyenesen kapott 2000 db magágyi őshonos facsemetét ültettünk el. Ezen kívül a szőlőművelés különböző fokozataira tanítottuk az ott élőket a Stark Adolf Kertbarát Kör önkéntes segítőivel. A programokon 135-en vettek részt.

-         A Madarak és Fák Napján, valamint a Biológiai Sokféleség Világnapján a Pósteleki Természeti Emlékparkban és a Pósteleki erdőben bemutattuk az élőhelyek sokféleségét, a KMNP segédletével madárgyűrűzést végeztünk, a programokon 127-en vettek részt.

-         Június 20-án, 20 fővel a Vésző-Mágori Történelmi Emlékhelyre látogattunk Kádár Ferenc Körösladányi tárogatóművész dombtetőn megszólaltatott hívogatójára, megnéztük a „Sumér Esküvő” történelmi előadást, majd részt vettünk a Múzeumok éjszakája programban itt, majd Békéscsabán.

-         Július végén családi táborozást tartottunk 35 fő részvételével Gyomaendrődön, ismerkedve a táj természeti szépségeivel, valamint néprajzi, kultúrtörténeti és történelmi múltjával.

-         Szintén ebben az időben tartottuk „Erdei iskola” táborunkat Pósteleken 21 fő részvételével.

-         Áprilistól November végéig a Békéscsabai Civil Szervezetekkel és iskolákkal összefogva, az Ökotárs-MOL „Pósteleki pihenő” című pályázat keretében több-színtű felújítási és karbantartási munkát végeztünk a Pósteleki Kastélyparkban összesen 176 fő, 1056 munkaórában.

-         Békés Megye Önkormányzatának pályázati támogatásával tovább bővítettük civil kapcsolatainkat Békéscsabán, Dombegyházán és Körösladányban.

-         Évközben 636 érdeklődőt vezettünk végig a Természeti Emlékparkban és mutattuk meg az ott folyó munkát, ezen kívül számtalan érdeklődőnek adtunk szakmai és más különböző tanácsot.

-         A KMNP-i együttműködés alapján részt vettünk a fajvédelmi, diverzitási, és ökoturisztikai programban.

-         Működtettük Pósteleki házunkat a Természeti Emlékpark munkáinak ellátására, a táborokra, a kutatásokhoz, és a természetjárásra.

-         Egyesületünk tagja és együttműködő résztvevője a Magyar Természetbarát Szövetségnek, a Magyar Természetvédők Szövetségének és a Dél-Alföldi Regionális Természetbarát Szövetségnek valamint a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének.

 Továbbra is szoros kapcsolatot tartunk fenn és együttműködünk a Körös-Maros Nemzeti

Parkkal, a Környezetvédelmi-Vízügyi és Természetvédelmi Felügyelőséggel, a Munkácsy Mihály Múzeum Természettudományi Osztályával, egyetemekkel, önkormányzatokkal.

Az Egyesület tisztségviselői – egyesületünktől – semmilyen juttatásban nem részesültek.

Póstelek, 2010. április 7.

Az Egyesület közgyűlése 2010. május 14.-én, a KJ 14. számú határozatával jóváhagyta.

Címkék

Naptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Támogatóink

pepikert.hu