Jelenlegi helyKözhasznúsági jelentések / 2010. évi közhasznúsági jelentés

2010. évi közhasznúsági jelentés


Írta webmester - Beküldve 05 november 2011

  

KÖRÖS KLUB

 

 

Közhasznúsági jelentés

 

 

(a 2010. évi mérlegbeszámoló melléklete)

 

 

 

Egyesületünk alapszabályban megfogalmazott célja, hogy elősegítse a hosszú távú természetvédelem fejlesztését, a biodiverzitást, a fajmentést, az ex-situ és az in situ védelmet és hogy a természetjárás útján elősegítse az egészséges életmód kialakítását, elterjesztését és az ezekhez szükséges feltételek biztosítását.

 

Tevékenységünk jellegéből adódóan a fenti célok megvalósítása érdekében végzett munkánk az egész társadalom hasznára van.

 

Egyesületünk feladatait öt szakági bizottság (természetvédelmi, oktatási, táborozási, természetjáró, szervezési) működtetésével látja el.

 

Egyesületünk 1986-ban alakult, és 1998 január 1-től kiemelkedően közhasznú.

 

 

Egyesületünk 2010. évi

Közhasznúsági tevékenység összes bevétele:

3207 e Ft

Közhasznúsági tevékenység összes kiadása

2715 e Ft

eredmény:

492 e Ft

 

 

 

2010. év bevételeinek megoszlása:

Közhasznúsági tevékenység bevétele:

71 e Ft

Közhasznú célú működésre támogatás:

3036 e Ft

Bevételek összesen:

3107 e Ft

 

2010. év kiadásainak megoszlása:

Alaptevékenység kiadásai:

2615 e Ft

Működési kiadások:

2615 e Ft

Kiadások összesen:

2615 e Ft

 

2010. évi támogatások megoszlása:

Pályázaton elnyert támogatás (NCA, KvVM, Wesselényi Alapítvány)

2064 e Ft

Támogatások: Békéscsaba Megyei Jogú Város, Saját tagok

750 e Ft

Személyi jöv. adó 1%-a:

56 e Ft

Tagdíj:

165 e Ft

Kamat:

1 e Ft

Támogatások összesen:

3036 e Ft

 

 

 

 A támogatásoknak köszönhetően:

-         Tovább folytattuk a természetvédelmi területek felújítását az onnan mentett fajokkal.

-         Tovább folytattuk a természetvédelmi területek rendszeres monitorozását és fajvédelmét.

-         Folytattuk a Természeti Emlékparkban az ősi tájra jellemző fő élőhely-típusok kialakítását mely a tevékenységünk meghatározó fő alapja.

-          A Természeti Emlékparkban az időszerű ápolási és kezelési munkákat a szakmai követelményeknek megfelelően végeztük el.

-         Folytattuk a régi és a rezisztens szőlőfajták telepítését, különös tekintettel a Stark Adolf által Békéscsabán nemesített „Csabagyöngye” szőlő és vérvonalának leszármazottaival.

-         A KvVM „Zöld Forrás” pályázati támogatásának köszönhetően rendszeres természet-bogarász tábort illetve foglalkozásokat tartunk 8-14 éves gyermekeknek, reméljük a jövőben is folytatódni fog.

-         A Víz Világnapját kerékpártúrával ünnepeltük meg a Békéscsaba – Póstelek – Gyula, tűs gát – Városerdő – Szanazug – Doboz – Gerla – Póstelek útvonalon, melyen 26 –an vettek részt.     

-         Dombegyháza település önkormányzatával kötött többcélú megállapodásnak megfelelően, előadásokat tartottunk a lakosságnak melyeken beszámoltunk a környéken végzett kutatási eredményeinkről. 26-34-en képviselték a lakosságot.

-         A Föld Napja tiszteletére Gerlán 11 db 14 éves saját nevelésű nagy földlabdás fát ültettünk Bokros Mátyás képviselő úrral, és a lakosokkal. 14-en vettek részt a munkálatokban.

-         A Madarak és Fák Napján, valamint a Biológiai Sokféleség Világnapján a Pósteleki Természeti Emlékparkban és a Pósteleki erdőben bemutattuk az élőhelyek sokféleségét, májusban virágzó növényeinket, valamint gyógynövényeinket. a programokon 132-en vettek részt. A programokat Hanó Miklós képviselő úr támogatta.

-         Június 6-án a Környezetvédelmi Világnap, valamint a Biológiai Sokféleség éve tiszteletére madárgyűrűzést mutattunk be és történelmi sétát tettünk a Pósteleki kastélyban, és parkjában 64 fő részvételével. A programot Hanó Miklós képviselő úr támogatta.

-          Június 18-20, Július 1-4, 9-11, augusztus 14-17, Október 30 és november 3 között családi táborozást tartottunk 112 fő részvételével, Pósteleken, ahol részt vettek az Emlékparkban folyó munkákban. Gyalog és kerékpártúrával tekintették meg Gerla, Doboz, Gyula, Szanazug településeket, ismerkedve a táj természeti szépségeivel, valamint néprajzi, kultúrtörténeti és történelmi múltjával, majd családi vetélkedőkön adtak számot az itt szerzett ismereteikből. A programokat a ”Biológiai sokféleség” jegyében rendeztük meg.

-         Szintén Július 26 -31 között tartottuk „Erdei iskola” táborunkat Pósteleken 23-25 fő részvételével.

-         Szeptemberben ”Diverzitás, sokféleség a puhatestűek világában” címmel Dr. Domokos Tamás malakológus tartott előadást és rendhagyó terepi bemutatót a csigák és kagylók kevéssé ismert világáról. 22 fő vett részt a programon. A programot Hanó Miklós képviselő úr támogatta.

-         Békéscsaba Megyei Jogú Város kérésére a VIII. kerületi Petőfi liget fásításához az emlékparkban nevelt őshonos fafajokból adtunk 5db kocsányos tölgyet, 5db magyar kőrist, 4db tatárjuhart, 2db mezei juhart, 4db fűzfát, és galagonya cserjéket.

-         Októberben Gyógynövényeinkkel ismerkedtünk meg 42-en a Természeti Emlékparkban és a Pósteleki erdőben Kertész Éva botanikus és Varga Judit túravezető segítségével.

-         Évközben 552 érdeklődőt vezettünk végig a Természeti Emlékparkban és mutattuk meg az ott folyó munkát, ezen kívül számtalan érdeklődőnek adtunk szakmai és más különböző tanácsot.

-         A KMNP-i együttműködés alapján részt vettünk a fajvédelmi, diverzitási, és ökoturisztikai programban.

-         Az NCA működésre kiírt pályázatának számunkra kedvező elbírálásával tudtuk

      működtetni Pósteleki házunkat a Természeti Emlékpark munkáinak ellátására, a táborok             ra, a kutatásokhoz, és a természetjárásra.

-         Egyesületünk tagja és együttműködő résztvevője a Magyar Természetbarát Szövetségnek, a Magyar Természetvédők Szövetségének és a Dél-Alföldi Regionális Természetbarát Szövetségnek valamint a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének.

 Továbbra is szoros kapcsolatot tartunk fenn és együttműködünk a Körös-Maros Nemzeti

Parkkal, a Környezetvédelmi-Vízügyi és Természetvédelmi Felügyelőséggel, a Munkácsy Mihály Múzeum Természettudományi Osztályával, egyetemekkel, önkormányzatokkal.

Az Egyesület tisztségviselői – egyesületünktől – semmilyen juttatásban nem részesültek.

 

Póstelek, 2011. május 14.

Címkék

Naptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Támogatóink

pepikert.hu