Segédlet a felismeréshez

A mirigyes bálványfa (a továbbiakban: bálványfa) közkeletű, bár megtévesztő elnevezése ecetfa, azonban ezen a néven egy teljesen más, levelében hasonló fajt – az ecetszömörcét – ismerünk.
Az alábbiakban részletes leírást adunk a gyakran előforduló, a bálványfával összetéveszthető két fajról (ecetszömörce és fekete dió), valamint az elkülönítés módjáról, így némi gyakorlás után könnyen megkülönböztethetőek egymástól.
A bálványfáról részletes leírást itt olvashatsz:
Az észak-amerikai eredetű ecetszömörce (Rhus thyphina) kertekbe, parkokba gyakran ültetett kis méretű fa, cserje, amelyet skarlátpiros őszi lombszíne és látványos, télen is díszítő gyertyaszerű virágzata miatt kedvelnek.
A szintén észak-amerikai eredetű fekete dió (Juglans nigra), értékes faanyaga miatt, inkább az erdészeti ültetvények fája, azonban parkokba is telepítik, termésében a közismert diónkra (királydió) hasonlító faj.

A bálványfa vastag egyéves vesszőitől, egyenes törzsétől erősen különbözik az ecetszömörce szabálytalan, görbe törzse, cserjeszerű habitusa.
A fekete dió törzse bár egyenes, de a bálványfánál karcsúbb, az elkülönítés legjobb módja (termés hiányában) a levélszél vizsgálata.

Habitus

EcetszömörceBálványfaFekete dió
2-8 m magas, görbe törzsű, szabálytalan ágrendszerű, inkább cserje
kiterjedt sarjtelepeket hoz létre
10-25 m magas, vastag törzsű, felfelé növő ágakból álló terebélyes korona
különösen sérülés esetén nagy sarjtelepek
15-30 m magas
egyenes, karcsú törzsű fa

Levél

EcetszömörceBálványfaFekete dió
25-35 cm hosszú, 11-31 levélke; a levélszél szabálytalanul, durván fogazott50-90 cm hosszú, 13-27 levélke, ép levélszél, a levélvállon egy-egy fogacska30-60 cm hosszú, 10-22 levélke, a kisebb levelek lehetnek páratlanul szárnyasak, fűrészes levélszél

Termés

EcetszömörceBálványfaFekete dió
piros vagy barna színű feltűnő, felálló bugavirágzat és terméscsomómegcsavarodott lependéktermés, tömegesen;
levele, virága megdörzsölve kellemetlen szagú
zárt kupacsú makktermés (dió) nagyon vastag csonthéjjal

Kéreg

EcetszömörceBálványfaFekete dió
szabálytalanul repedezett, cserepes, a résekben vöröses színűidős korban is sima felszínű, szürke színű világos csíkokkalapró pikkelyű, barázdált kéreg