Posted on Hozzászólás most!

Összefonódó állat- és természetvédelem

Természetvédő szervezetként, bár nem vagyunk közvetlenül érintettek, üdvözöljük a hírt miszerint „500 millió forint keretösszegű pályázattal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket”, hiszen az állatvédelem szorosan összekapcsolódik a természetvédelemmel, bár talán nem úgy ahogyan azt elsőre gondolnánk.
Először is tisztáznunk kell, hogy ebben az esetben háziállatokról beszélünk, főként kutyáról és macskáról. Egy 2019-es felmérés szerint Magyarországon 300.000 kóbor kutya él, a kóbor macskák számát becsülnünk is nehéz. A Magyar Macskavédő Közhasznú Alapítvány egy cikkben több millió macskát említ, így maradjunk ennél a becslésnél. Mindkét szám hatalmas és azonnali cselekvésre sarkall, ám a helyzet nem ilyen egyszerű.

A szerző saját felvétele.


A KSH adatai szerint a ma hazánkban működő állatvédelemmel foglalkozó 364 szervezetnek meg kell küzdenie a jelenleg háziállatokkal kapcsolatos téves szemléletmóddal is. Itt kapcsolódik be a kérdésbe a természetvédelem és ebben leginkább a macskák érintettek. Ugye mindenki látott már a városban etetett macskát, aki ott a társasház melletti dobozban lakik, meg utána lesz még egy és még egy és még ötven. Ezeket a kolóniákat sokszor jó szándékú civilek etetik, ám sajnos ezzel több kárt tesznek, mint azt gondolnák. Mit csinálnak ezek az úgynevezett utcamacskák? Kóborolnak, pihennek, esznek, piszkolnak és vadásznak, a sorrend természetesen változó. Ragadozók, jól teszik, hogy megfogják az egeret, patkányt (az utóbbi esetben azért nem mindig járnak sikerrel), viszont a macskáknak kihelyezett eledel a patkányoknak is terülj-terülj asztalkám, így ezen tevékenység nem válik a lakóközösség javára, sőt. Mivel a vadászatuk során bármit elkapnak ami mozog, legyen az kígyó, béka (Magyarországon minden kétéltű és hüllő védett), rovar, madár vagy kisemlős. Ezenfelül nem állnak meg a város határánál, az általuk bejárt terület (ami elmondható a gazdás, ám utcára kiengedett macskákról is) átfedhet a vadmacska (Felis silvestris) territóriumával, amellyel való kereszteződésük felbecsülhetetlen károkat okozott és okoz jelenleg is a hazai vadmacska populációban.

Forrás: Wikipedia


Bízunk benne, hogy a jelenlegi támogatás hatására – a közterületi kolóniák felszámolásával, rendszeres és kiterjedt ivartalanítással – csökken hazánkban az utcamacskák száma, valamint a lakosság hozzáállása is változni fog. Amennyiben a témában kérdésük van, forduljanak egyesületünkhöz bizalommal a korosklub@gmail.com e-mail-címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük